Grow Projekti
Dragi urbani vrtlari i hobisti te entuzijasti, te posebno vi koji biste htjeli početi uzgajati vlastito, ali mislite da za to niste sposbni ili da nemate vremena.
Ovaj dio BOTANIKA weba posvećen je našim nastojanjem da pokažemo i dokažemo da vam nije neophodan vrt da biste uzgojili ukusno i plodno voće, povrće začinsko i ljekovito bilje u vlastitom domu. Imati ćete prigodu uvjeriti se na vlastite oči, a kad dođe vrijeme, i na vlastitom nepcu da vam nije neophodno posjedovati vlastiti vrt ili nekakav komadić zemlje.
Svako je sposoban uzgojiti ukusno voće ili povrće, mirisne cvijetove, ljekovitu biljku. Sve što je potrebno je malo volje i želje. Jednom kada krenete, nećete više moći prestati.

PROJEKT – RAJČICA iliti PARADAJZ
Paradajz, znan još i kao rajčica prvi je “poduhvat” koji vam predstavlja BOTANIKA te nam je izuzetno drago predstaviti je kao naš prvi (svakako ne i zadnji) uzgajivački projekt. Rajčica (česti nazivi paradajz, pomidor; Solanum lycopersicum L.) jednogodišnja biljka iz por. pomoćnica (Solanaceae); potječe iz Južne Amerike; uzgaja se u toplijim dijelovima svih kontinenata radi jestivih plodova koji se upotrebljavaju svježi, kuhaju, konzerviraju ili prerađuju. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Opis biljke Dlakava i ljepljiva biljka naraste otprilike 1 metar, listovi su rascijepani, listići dugoljasti. Žuti cvjetovi skupljeni su u grozdove, plodovi su u početku zeleni, a sazrijevanjem poprimaju tamnocrvenu boju. Današnjim uzgojem dobilo se sorte rajčica raznih oblika i boja. Povijest i rasprostranjenost Rajčica potječe iz Južne Amerike. Imala je male sočne plodove. U Europu je uvezena 1493., a prvi ju je opisao liječnik i botaničar Mattioli 1554. godine. Ljekovito djelovanje Ljekovito djelovanje nalazi se prije svega u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu. Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatičnih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti. Izvor: Wikipedia Paradajz smo odabrali kao prvu “žrtvu” jer je jedno od najomiljenijih vrsta povrća među svim ljudima. U tu svrhu smo na štandu na Savskom mostu kupili po 3 sadnice cherry rajčice te paradajza “jabučara”, manje grmolike varijante. Svih 6 sadnica posađeno je u tegle od 18L, ispunjene mješavinom kokosovih vlakana (PLAGRON coco brick) i ekspandirane gline (PLAGRON, clay pellets), a odlučili smo testirati tri različite vrste gnojiva: General Hydroponics – GHE – Floramato + flora micro General Hydroponics – GHE – FLORA SERIJA (Gro, Bloom i Micro) General Hydroponics – GHE Flora Coco (Grow + Bloom) Prije presađivanja, u sve tri je podloge je dodan GHE – BM (Bioponic Mix – trichoderma) radi boljeg razvoja korjenskog sustava kolonizacijom vrlo korisnih mikroorganizama i gljivica u korijenskom sustavu. Tijekom rasta biljke i cvatnje te pogotovo rasta plodova, dodavati ćemo prema potrebi i stimulatore, enzyme i druge tvari kako bismo na kraju dobili što je ukusniji i bolji paradajz. U eksperimentu s radošću sudjeluju: paradjz jabučar grmljasta podvrsta i cherry rajčica. 1. GHE – Floramato + flora micro 2. GHE – Flora serija (gro, bloom, micro) 3. GHE – Flora Coco Grow + Bloom